Werkplaats Levensverhalen – hester van hasselt en anne van delft

Over jou wil ik vertellen

In memoriams en levensverhalen bedenken, schrijven, uitspreken


'Hester en Anne slagen er in je de basisprincipes van de vertelkunst én de schrijfkunst bij te brengen.
Ze gebruiken een dynamische werkvorm. Op een ontspannen wijze reiken ze kennis en ervaring aan, en bieden ze ruimte voor zowel beweging als verstilling. Hester en Anne geven blijk van expertise en levenswijsheid, een prettige combinatie.'

Annemiek, schrijfster van levensportretten

In memoriams of levensverhalen maken - welkom bij onze tweedaagse cursussen

Over jou wil ik vertellen is een intensieve, tweedaagse training in het schrijven en vertellen van levensverhalen. Iedere cursist krijgt begeleiding die past bij zijn of haar individuele wensen. Welk levensverhaal wil jij vertellen, welk eerbetoon wil je onder woorden brengen? Beginnende én ervaren schrijvers zijn van harte welkom. Voor cursisten die in de uitvaartwereld werkzaam zijn is de training toegespitst op specifieke behoeften van hun beroep.

1. Een eervol in memoriam - Training voor uitvaartprofessionals
Speciaal voor uitvaartprofessionals bieden wij de intensieve tweedaagse training 'Een eervol in memoriam'. Hierbij richten we ons op het schrijven en het presenteren van een in memoriam van iemand die je bij leven niet of nauwelijks kende. Een verrijkende training voor uitvaartverzorgers, ritueel- en woorddienstbegeleiders, uitvaartsprekers (zowel beginnend als ervaren) en ieder ander die vanuit zijn functie in korte tijd een levensverhaal moet schrijven. Na afloop van de cursus kun je een helder en boeiend verhaal samenstellen en in professionele context voordragen op een manier die bij jou past.

2. Ode aan een dierbare
In 'Ode aan een dierbare' staat het levensverhaal van een dierbaar iemand centraal. Een ode is een krachtig instrument om woorden te geven aan wat vaak onuitgesproken blijft. Vertel je verhaal over een geliefde, een bijzonder familielid of een jubilaris; als viering, afscheid of eerbetoon. Misschien wil je je ode alleen delen met degene over wie het gaat!
Deze tweeedaagse intensieve cursus is voor iedereen die zich wil verdiepen in het schrijven én voordragen van een boeiend levensverhaal. 

Voor beide cursussen geldt
• zelf schrijven en presenteren
• kleine groepen, veel aandacht
• voor beginners en gevorderden
• inspirerende voorbeelden en verrassende resultaten
• praktijkoefeningen, huiswerk en individuele feedback

Werkwijze en onderwerpen
In een tweedaagse training werk je met twee ervaren docenten, Hester van Hasselt en Anne van Delft. We halen inspiratie uit kunst en literatuur en oefenen stap voor stap met alle ingrediënten van het levensverhaal. Je leert werken met persoonlijk materiaal, maar ook met informatie die je verkrijgt op basis van een gesprek. Het is een echte werkplaats: spelenderwijs ontdek je je eigen stijl, je kijkt hoe jouw woorden overkomen en kunt je ideeën bij je medecursisten testen. Ervaring met spreken of schrijven is niet nodig. Wie al wel ervaring heeft, reiken we verdieping aan. Onderwerpen die passeren:

• Hoe verzamel je materiaal en inspiratie?
• Wat is een boeiende opbouw?
• Met welke vragen ontlok je de mooiste anekdotes?
• Hoe zet je informatie beeldend op papier?
• Hoe vertel je je verhaal zo dat het de mensen boeit?
• Wat past er bij mij en bij mijn onderwerp?
• Wat moet ik doen als ik voor mijn publiek sta?

Huiswerk en feedback
Voor Een eervol in memoriam ontvangen we op de eerste lesdag een gast en oefenen we interviewtechnieken. Na de eerste cursusdag schrijft ieder thuis een levensverhaal. Tussen de twee trainingsdagen in mail je je verhaal naar de docenten en krijg je van hen individuele feedback. Daarna werk je in de les verder aan het levensverhaal en verdiepen we ons in een passende presentatie.

Praktisch

Data: We geven deze training dit voorjaar twee maal, te weten op 14 en 28 mei 2018
en op 6 en 20 juni 2019
Tijd: 10 tot 16 uur
Maximaal 8 deelnemers
Locatie: Theater de Blauwe Schuur, Culemborg
Prijs: 550 euro, inclusief 2 x uitgebreide lunch, cursusmaterialen en exclusief BTW.
Eenmansbedrijven en particulieren kunnen contact met ons opnemen voor een aangepast tarief.
Opgeven: info@werkplaatslevensverhalen.nl of bel Hester van Hasselt op 06 41256076.


Reacties van cursisten
'De korte schrijfopdrachten waren een echte eyeopener. We lazen onze teksten aan elkaar voor, dat leverde vele kippenvelmomenten op.' Anja de Boer, mantelzorger

'Samen schrijven creëert een heel eigen dynamiek. Ik was bang dat de concentratie eronder zou lijden, maar het omgekeerde bleek het geval te zijn. De begeleiding van Anne en Hester was cruciaal. Die leek bescheiden en eenvoudig, maar was juist goed doordacht. Wellicht omdat zij elkaar goed kennen en op elkaar ingespeeld zijn.' Katia van Hemelrijck, uitvaartverzorger Begrafenissen Pues, Brussel