Werkplaats Levensverhalen – hester van hasselt en anne van delft

Over jou wil ik vertellen

Een in memoriam of levensverhaal schrijven en uitspreken


'Hester en Anne slagen er in je de basisprincipes van de vertelkunst én de schrijfkunst bij te brengen.
Ze gebruiken een dynamische werkvorm. Op een ontspannen wijze reiken ze kennis en ervaring aan, en bieden ze ruimte voor zowel beweging als verstilling. Hester en Anne geven blijk van expertise en levenswijsheid, een prettige combinatie.'

Annemiek, schrijfster van levensportretten

Over jou wil ik vertellen | Een eervol in memoriam

Over jou wil ik vertellen - Een eervol in memoriam is een intensieve, tweedaagse training in het schrijven en presenteren van een in memoriam van iemand die je bij leven niet of nauwelijks kende. Beginnende én ervaren schrijvers zijn van harte welkom. Voor cursisten die in de uitvaartwereld werkzaam zijn is de training toegespitst op specifieke behoeften van hun beroep. Een verrijkende training voor uitvaartverzorgers, ritueel- en woorddienstbegeleiders, uitvaartsprekers (zowel beginnend als ervaren) en ieder ander die vanuit zijn functie in korte tijd een levensverhaal moet schrijven. Na afloop van de cursus kun je een helder en boeiend verhaal samenstellen en in professionele context voordragen op een manier die bij jou past.

De cursus blijkt ook te inspireren om je meer te verdiepen in het schrijven en voordragen van een boeiend levensverhaal van iemand die je wel kent. Een ode aan een dierbare, een verhaal over een geliefde, een bijzonder familielid of een jubilaris; als viering, afscheid of eerbetoon.

• zelf schrijven en presenteren
• kleine groepen, veel aandacht
• voor beginners en gevorderden
• inspirerende voorbeelden en verrassende resultaten
• praktijkoefeningen, huiswerk en individuele feedback

Werkwijze en onderwerpen
We halen inspiratie uit kunst en literatuur en oefenen stap voor stap met alle ingrediënten van het levensverhaal. Je leert werken met persoonlijk materiaal, maar ook met informatie die je verkrijgt op basis van een gesprek met een nabestaande. Het is een echte werkplaats: spelenderwijs ontdek je je eigen stijl, je kijkt hoe jouw woorden overkomen en kunt je ideeën bij je medecursisten testen. Ervaring met spreken of schrijven is niet vereist. Wie al wel ervaring heeft, reiken we verdieping aan. Onderwerpen die passeren:

• Hoe verzamel je materiaal en inspiratie?
• Wat is een boeiende opbouw?
• Met welke vragen ontlok je de mooiste anekdotes?
• Hoe zet je informatie beeldend op papier?
• Hoe vertel je je verhaal zo dat het de mensen boeit?
• Wat past er bij jou en bij je onderwerp?
• Wat doe ja als je voor een publiek staat?

Huiswerk en feedback
Voor Over jou wil ik vertellen - Een eervol in memoriam ontvangen we op de eerste lesdag een gast en oefenen we interviewtechnieken. Na de eerste cursusdag schrijft ieder thuis een levensverhaal. Tussen de twee trainingsdagen in mail je je verhaal naar de docent en krijg je individuele feedback. Daarna werk je in de les verder aan het levensverhaal en verdiepen we ons in een passende presentatie.

PE-punten
Deze training is geaccrediteerd door de NAVU. Uitvaartverzorgers ontvangen 36 PE-punten voor deelname aan beide dagen plus tussentijds huiswerk.

Trainingen met open inschrijving

Wanneer?
November 2024 - exacte data volgen spoedig
Tweedaagse training
Tijd: 9:30 tot 16:30 uur
Maximaal 6 deelnemers
Docent: Hester van Hasselt
Locatie: Landgoed Bleijendijk Vught
Prijs: 550 euro, exclusief BTW, inclusief uitgebreide lunch en cursusmaterialen.
Inschrijven en meer info over het dagprogramma: info@werkplaatslevensverhalen.nl of bel: 06 41 25 60 76.